Perustuu romaaniin Stalinin lehmät

Stalinin lehmät

Kantaesitys: 15.9.2018
Dramatisointi ja ohjaus: Aino Kivi

Lisätietoja näytelmästä Joensuun kaupunginteatterin sivuilla:
http://kaupunginteatteri.jns.fi/ohjelmisto/stalinin-lehmat

Katso näytelmän traileri tästä.

Avainsanat

  • Kvartetti-sarja
  • Näytelmä

Perustuu romaaniin Stalinin lehmät

Stalinin lehmät

Sofi Oksasen Stalinin lehmät sai näytelmäensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä lauantaina 15.9. 2018. Vuonna 2003 ilmestyneen romaanin dramatisoi ja ohjasi näytelmäksi Aino Kivi.

Voimakas ja eeppinen Sofi Oksasen esikoisromaanin pohjalta dramatisoitu näytelmä kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Ote henkilöhahmoihin ja heidän välisiin siteisiinsä on rakastava, mutta tiukka.

Kuvatessaan Sofian, Katariinan ja Annan elämää kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa luo Oksanen tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko 20. vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään.

Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.

Rooleissa nähtiin uusi tulokas, vaikuttavan ja luontevan suorituksen Anna-tyttärenä tehnyt Minni Gråhn sekä Joensuun teatterin konkarinäyttelijät Maria Karhapää ja Anna Ojanne. Miehiä näytelmässä ei nähty kuin screenillä, sekä muuntautumiskykyisen Anna Ojanteen näyttelemissä eri mieshahmojen variaatioissa. Tehokas, kolmen sälekaihdinseinän, valokuution ja televisionäytön muodostama minimalistinen lavastus on Kaisu Koposen käsialaa.

Aino Kivi on aiemmin ohjannut Joensuun kaupunginteatterille muun muassa Havukka-ahon ajattelijan (2016), Rahakabareen (2016), Mä soitan veljille (2014) ja Kiljusen herrasväen (2014).

Esityskuva: Miska Korpelainen

Katso muut näytelmät

Rakastan sinua jo nyt

Kantaesitys 27.1.2017

Siniposkiset tytöt

Kantaesitys 17.7.2005

Kun kyyhkyset katosivat

Kantaesitys 27.11.2013

Puhdistus

Kantaesitys 2.7.2007