Biografia

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen on Suomen menestynein ja kansainvälisesti tunnetuin nykykirjailija. Hän on saanut 20 kirjallisuuspalkintoa, muun muassa Finlandian ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Hänen teoksiaan on käännetty yli 50 kielialueelle ja myyty maailmanlaajuisesti miljoonia kappaleita. Ne ovat olleet arvostelumenestyksiä kaikkialla.

Tausta

Sofi Oksanen on syntynyt vuonna 1977 Jyväskylässä. Hän on äitinsä puolelta virolainen ja isänsä puolelta suomalainen. Ennen kirjailijanuraansa Oksanen opiskeli kirjallisuutta Jyväskylän ja Helsingin yliopistoissa ja dramaturgiaa Helsingin Teatterikorkeakoulussa.

Kirjallisia vaikutteita Oksaselle ovat antaneet Aino Kallas, Aleksandr Solženitsyn, Svetlana Aleksijevitš, Kazuo Ishiguro ja Marguerite Duras.

Kirjallisuus

Oksanen on käsitellyt romaaneissaan muun muassa Viron, Neuvostoliiton, Ukrainan ja Suomen lähihistoriaa sekä naiseuteen, sotaan ja väkivaltaan liittyviä aiheita. Ihmiselämän valinnat, uskollisuus ja petos, eriarvoisuus ja yhteiskunnalliset ongelmat nousevat esiin hänen tuotannossaan.

Oksasen teosten naispäähenkilöitä on ylistetty siitä, miten niiden kautta historia muuttuu henkilökohtaiseksi kokemukseksi. Sofi Oksanen on saanut kiitoksia myös kielellisestä ilmaisuvoimasta, rohkeista aihevalinnoista sekä romaanien terävästä yhteiskunnallisesta analyysistä.

”Sofi Oksasesta on tullut lahjakkuutensa ja rohkeutensa ansiosta yksi eurooppalaisen kulttuurin symboleista.” – Ote Ranskan Arts et Lettres -ritarikunnan kunniamerkin palkintoperusteista

Muu tuotanto ja yhteistyöt

Sofi Oksanen on julkaissut romaanien lisäksi näytelmiä, kolumneja ja esseitä. Esseet ovat käsitelleet esimerkiksi ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita, kuten Venäjää, suomettumista, tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja sananvapautta.

Lisäksi hän on kirjoittanut tekstejä radiolle ja laululyriikkaa. Hän on myös Kaija Saariahon säveltämän oopperan Innocence libretisti. Ooppera sai maailman kantaesityksensä Aix-en-Provencessa kesällä 2021. Oksanen on toimittanut yhdessä Imbi Pajun kanssa artikkelikokoelman Kaiken takana oli pelko. Oksasen Liian lyhyt hame -kirja perustuu teatteriteoksiin, joihin Maija Kaunismaa sävelsi musiikin käyttäen Oksasen sanoituksia.

Oksasen teoksista on tehty elokuva-, näytelmä-, tv-sarja- ja oopperasovituksia.

Tarttumalla pieniin, symbolisiin kysymyksiin Oksanen esittää historiallisten tapahtumien seuraukset jokapäiväisessä elämässä.

Les Inrockuptibles, Ranska, romaanista Koirapuisto

Sofi Oksanen pitää lukijan tiukasti otteessaan paljastamalla kirjan tarinasta vain palasen kerrallaan ja kasvattaa jännitystä omalla ainutlaatuisella tyylillään kuvatessaan itäblokin synkkää mutta kiehtovaa ympäristöä ja ilmapiiriä.

Page des Libraires, Ranska, romaanista Koirapuisto

Oksanen ei ole ensimmäinen kirjailija, joka kirjoittaa elämästä rautaesiripun takana, mutta varmasti yksi parhaista.

Fædrelandsvennen, Norja, romaanista Stalinin lehmät