International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Stalinin lehmät (2003)

"Olen ollut siinä hyvä 14 vuotta, eikä kukaan ole huomannut, ellen itse ole kertonut, mutta siltikään kertomaani ei haluta nähdä. Tai jos nähdäänkin, sen edessä ollaan avuttomia."

Sofi Oksasen julkaisu-ura alkoi Stalinin lehmillä, sittemmin kansainväliseksi bestselleriksi muodostuneella romaanilla. Teos on myös Viron lähihistoriaa käsittelevän Kvartetti-romaanisarjan ensimmäinen osa.

Voimakas ja eeppinen esikoisromaani kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä — isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Ote henkilöhahmoihin ja heidän välisiin siteisiinsä on rakastava, mutta tiukka; kuvatessaan Katariinan ja Annan elämää kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa Oksanen luo tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko 20. vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään. 

Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta. 

Palkinnot:

Runeberg-palkintoehdokkuus 2004.

Reading Guide (pdf)

 

   ×

   Suomi

   • suomi: Stalinin lehmät

    Hardcover

    ISBN: 9789510282236

    Publisher: WSOY (2003)

    Contact: Tuuli Leppänen

   • suomi: Stalinin lehmät

    Pocket Book

    ISBN: 9789525635287

    Publisher: Bazar (2006)

   Käännösten tiedot löytyvät sofioksanen.com-sivustolta

   Arvostelut

   • Oksanen ei ole ensimmäinen kirjailija, joka kirjoittaa elämästä rautaesiripun takana, mutta varmasti yksi parhaista.
    — FÆDRELANDSVENNEN (Norja)
   • Laajuudestaan huolimatta Stalinin lehmät jaksaa kiinnostaa siksi, että siinä on paitsi psykologisia myös historiallisia kerroksia. Suomalaisen isän ja virolaisen äidin Suomessa kasvaneen tyttären tarina on kuin sipuli: tytön alta kuoriutuvat esiin äidin ja isoäidin kohtalot, unelmat ja vajaiksi jääneet valinnat.
    — Helsingin Sanomat
   • Sofi Oksanen todistaa kuuluvansa eurooppalaisen kirjallisuuden valioliigaan...suosittelen lämpimästi.
    — Fyens Stiftstidene (Tanska)
   • Lisää arvosteluita...