International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Baby Jane (2005)

”Minä uskoin, että kaikki olisi mahdollista, ei minulla ollut mitään syytä epäillä. Me emme haaveilleet mistään, mitä pidin mahdottomana, vain pienistä suurista suloisista asioista, joihin ei tarvittu muuta kuin rakastettu ja tarpeeksi rakkautta, ja sitähän meillä oli uppeluksiin asti."

Mitä tapahtui Pikille? Vitsimaakarille, jolla oli itkevän ilveilijän ääni, joka sokeutti, petkutti ja peitti kaiken sen, minkä hän halusikin olevan näkymätöntä itsessään. Miten kaupungin coolein lepakko päätyi vangiksi omaan kotiinsa, näkemään lähes nälkää? Ongelmaan, joka ei ole hallittavissa, on vaikea saada apua. Sillä on kuitenkin nimi. Tautiluokitus F41.0.

Pikiä yrittävät pitää pystyssä tyttöystävät. Nykyinen, tarinan minäkertoja, ja ex Bossa, jotka huolehtivat hänestä monin tavoin. Se on virhe. Mutta niin on myös minäkertojan ja Pikin suhde, jossa oikeat sanat osuvat vääriin paikkoihin ja väärät oikeisiin. Siitä irtautuminen on veristä.

Baby Jane, Sofi Oksasen toinen romaani, on kirjoitusta, joka vie jalat alta. Intohimoista, iskevää, peittelemätöntä. Kulmikas rakkaustarina nousee määriteltyjen ja määrittelemättömien ahdistushäiriöiden keskeltä eikä kaihda näyttää seksuaalisuuden sellaisiakaan puolia, jotka saavat tyydytyksensä vain huomaamattomien postilähetysten kautta.

Baby Jane on myös rohkea keskustelunavaus aiheesta, jota suomalaisessa kirjallisuudessa ei ole juurikaan käsitelty. Romaani kritisoi ennen kaikkea 1990-luvun mielenterveyshoitojen kapea-alaisuutta, lääkehuumaa, jossa psyykkisistä ongelmista kärsivät ihmiset koukutettiin pillerikierteeseen.

  Suomi

  • suomi: Baby Jane

   Hardcover

   ISBN: 9510309664

   Publisher: WSOY (2005)

   Contact: Tuuli Leppänen

  • suomi: Baby Jane

   Pocket Book

   Publisher: Silberfeldt (2011)

  • suomi: Baby Jane

   Pocket Book

   Publisher: Silberfeldt (2019)

  Käännösten tiedot löytyvät sofioksanen.com-sivustolta

  Arvostelut

  • Vuonna 1977 syntynyt Oksanen ansaitsee maineensa yhtenä vaikuttavimmista nuorista pohjoismaisista kirjailijoista...vielä parempi kuin Puhdistus.
   — Information (Tanska)
  • Vakuuttava, ajankohtainen ja empaattinen.
   — Kristelig Dagblad (Tanska)
  • Baby Jane on erinomainen romaani. Sofi Oksanen kertoo tarinan niin hämmästyttävän hienosti, että lukija kääntelee huomaamatttaan sivuja kunnes kirja loppuu. Hymyillen, nauraen, jännittyen, liikuttuen matkan aikana. Sofi Oksasen juoni koukuttaa, ja hänen lyyrinen kielensä toimii todella tehokkaasti monin paikoin raa'assa ja tunteettomassakin tarinassa.
   — Fredericia Dagblad (Tanska)
  • Lisää arvosteluita...