International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Sofi Oksasen tuotantoon perustuvia produktioita estradeille ja televisioon – Innocence-ooppera saa ensi-iltansa, Stalinin lehmistä TV-sarja

Sofi Oksasen tuotantoon perustuvia näyttämöproduktioita nähdään kesän ja loppuvuoden aikana ainakin Ranskan Aix-en-Provencessa, Helsingissä ja Oulussa. Oksasen Stalinin lehmät -teoksesta puolestaan on tekeillä kuusiosainen TV-sarja.

Odotettu Innocence-ooppera kantaesitetään Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa 3. heinäkuuta 2021. Sofi Oksanen on kirjoittanut libreton Kaija Saariahon säveltämään oopperaan. Innocencen kantaesityksen johtaa Susanna Mälkki. Oksasen libreton monikielisen käännöksen on tehnyt Aleksi Barrière. Alun perin heinäkuulle 2020 ajoitettu kantaesitys Aix-en-Provencessa siirtyi vuodella koronapandemian vuoksi, ja samalla siirtyi myös Suomen Kansallisoopperaan tammikuuksi 2021 kaavailtu ensi-ilta. Kansallisoopperan uuden ensi-illan päivämäärä on 21. lokakuuta 2022. 

Toinen Sofi Oksasen teokseen perustuva, kantaesitysvuonna 2019 syksyn oopperatapaukseksi sanottu Baby Jane -ooppera palaa myos yleisöesityksiin. Helsinkiläisen Ooppera Skaalan viimeisin kantaesitys nähdään 26. ja 27. elokuuta Aleksanterin teatterissa osana uutta Helsingin oopperakesä/Helsinki Contemporary Opera Festival -tapahtumaa ja Helsingin Juhlaviikkoja. Baby Jane -ooppera vierailee lisäksi Oulun teatterissa 18. marraskuuta 2021 yhden esityksen verran. Oopperan musiikin on säveltänyt Markus Kärki ja laulurooleja tähdittävät sopraanot Tuuli Lindeberg ja Laura Heinonen sekä mezzosopraano Essi Luttinen. 

Sofi Oksasen vuonna 2003 ilmestyneestä Stalinin lehmät -esikoisteoksesta tehdään parhaillaan kuusiosaista TV-sarjaa. Oksasen teoksista Finlandia-palkittu Puhdistus ja menestysromaani Baby Jane on filmattu valkokankaalle, mutta Stalinin lehmät on ensimmäinen hänen teokseensa perustuva TV-sarja. Stalinin lehmiin perustuva, kriitikoiden kiittämä näytelmä kantaesitettiin syksyllä 2018 Joensuun teatterissa ohjaaja Aino Kiven dramatisoimana, ja nyt Kivi kirjoittaa tulevaa TV-sarjaa yhdessä virolaisen käsikirjoittajan Andra Teeden kanssa. TV-sarjan tuotantoyhtiö on Tuffi Films, ohjaaja ja näyttelijät julkistetaan myöhemmin. 

Innocence-ooppera: https://festival-aix.com/en/event/innocence
Katso Innocence-oopperan teaser: https://www.youtube.com/watch?v=pBDA4Hh6npc
Suomen Kansallisooppera, Innocence: https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto-ja-liput/innocence/
Helsingin Oopperakesä, Baby Jane -ooppera: https://www.aleksanterinteatteri.fi/oopperakesa
Oulun Teatteri, Baby Jane -ooppera: https://teatteri.ouka.fi/naytelma/baby-jane/
Sofi Oksanen: http://www.sofioksanen.fi/kirjat/stalinin-lehmat/
Tuffi Films: https://www.tuffifilms.com/
Stalinin lehmät -näytelmä:https://www.joensuunteatteri.fi/ohjelmisto/stalinin-lehmat/