International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Sofi Oksasen Puhdistus Suomen kaikkien aikojen toiseksi käännetyin kirja

Sofi Oksasen romaani Puhdistus (2008) on Suomen kaikkien aikojen toiseksi käännetyin kirja heti Elias Lönnrotin Kalevalan (1835) jälkeen. Tilastosijoitus selviää Kirjallisuuden vientikeskus FILIn ylläpitämästä käännöstietokannasta. 

Puhdistus-romaania on käännetty yhteensä kolmellekymmenelleseitsemälle kielelle, ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Puhdistuksen edelle käännöstietokannassa yltää vain Suomen ensimmäinen käännöskirja Kalevala, jota on käännetty viidellekymmenelleyhdeksälle kielelle

Puhdistus-romaani on palkittu lukemattomilla merkittävillä kirjallisuuspalkinnoilla niin Suomessa kuin maailmalla. Ranskassa romaani on palkittu muun muassa Prix Femina ja FNAC-palkinnolla. FNAC-palkinnon (2010) Oksanen sai palkintohistorian ensimmäisenä käännöskirjailijana. Suomessa Puhdistus on palkittu muun muassa Finlandia-palkinnolla ja Runeberg-palkinnolla.

Puhdistus-romaani sai alkunsa Oksasen samannimisestä näytelmästä, joka kantaesitettiin Suomen Kansallisteatterissa helmikuussa 2007. Näytelmää on tämän jälkeen esitetty laajasti Suomessa ja Euroopassa. Puhdistus-elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2012, ja se oli vuoden katsotuimpia kotimaisia elokuvia.

 

Lisätietoa:

FILIn käännöstietokanta: http://dbgw.finlit.fi/kaannokset/

http://www.salomonssonagency.se/books/puhdistus

http://www.sofioksanen.fi/kirjat/puhdistus/

http://www.sofioksanen.fi/muut/puhdistus-naytelma/

http://www.sofioksanen.fi/muut/puhdistus-elokuva/