International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Sofi Oksaselle Budapestin Suurpalkinto

Budapestin kansainväliset kirjafestivaalit järjestetään 24.─27. huhtikuuta 2014. Sofi Oksanen on festivaalien kunniavieras (Guest of Honour) ja hänet palkitaan tapahtuman avajaisissa Budapestin Suurpalkinnolla (Budapest Grand Prize). Oksanen on toinen naiskirjailija ja ensimmäinen suomalainen, jolle palkinto luovutetaan. 

Budapest Grand Prize on vuosittain jaettava kirjallisuuspalkinto, joka myönnetään aikamme merkittävälle maailmankirjallisuuden edustajalle. Aikaisempiin palkittuihin kuuluvat muun muassa Imre Kertész, Salman Rushdie, Sławomir Mrożek, Mario Vargas Llosa, Günter Grass, Jorge Semprún, Umberto Eco, Bret Easton Ellis, Ljudmila Ulickaja, Amos Oz, Per Olov Enquist ja Michel Houellebecq.

“Juryn mukaan lukijakuntani on Unkarissa laaja ja he kuvaavat kirjailijuuttani ikoniseksi”, Oksanen kertoo ja lisää: “Messut järjestetään perinteisesti Kirjan ja tekijänoikeuden päivän aikaan, joten odotan mielenkiinnolla tätä aihepiiriä koskevia keskusteluja.”

Palkintolautakunta luonnehtii useita kansainvälisiä huomionosoituksia saaneen Oksasen tuotantoa näin: ” Neuvostoliiton ikeessä eläneen Viron historia on vahvasti läsnä hänen kirjoissaan, samoin maan suhteet Suomeen, joka myös on elänyt Neuvostoliiton varjossa. Kirjailijaa lähellä olevia aiheita ovat myös sukupuoleen liittyvät teemat ja naisiin kohdistunut väkivalta.”

Oksasen kustantaja Unkarissa on Scolar Kiadó. Kun kyyhkyset katosivat ilmestyy unkariksi kirjamessujen kynnyksellä. Myös Oksasen edelliset romaanit, Stalinin lehmät (Sztálin tehenei 2011) ja Baby Jane (Baby Jane 2012) on julkaistu Unkarissa. Puhdistus (Tisztogatás 2010) on esitetty myös näytelmänä Csiky Gergely –teatterissa Kaposvárissa Péter Vallón ohjaamana 2011.

Festivaalien järjestäjänä toimii Unkarin kustannus- ja kirjakauppiasyhdistys, joka vastaa myös Budapest Grand Prizen myöntämisestä yhteistyössä Budapestin kaupunginhallituksen kanssa.

Lisätietoja: