International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Sofi Oksanen Itävallan kansallisteatterissa 2017

Sofi Oksanen on kutsuttu ainoana pohjoismaisena taiteilijana kirjoittamaan näytelmäteksti Wienin Burg-teatterin Eurooppalainen ehtoollinen -näytelmäprojektiin. Oksasen lisäksi projektiin on kutsuttu muun muassa itävaltalainen Nobel-voittaja Elfriede Jelinek. Viiden merkittävän taiteilijan yhteisprojekti sai ensi-iltansa pe 27.1. Itävallan kansallisteatterina toimivan Burg-teatterin Akademie-näyttämöllä.

1700-luvulla perustettu Burg-teatteri on yksi Euroopan suurimpia ja saksankielisen Euroopan merkittävimpiä teattereita. Burg-teatterissa on kantaesitetty muun muassa Mozartin oopperoita, kuten Figaron häät.

”Ristiriitojen repimässä Euroopassa teatteri on yksi keino tuoda ihmisiä yhteen kuulemaan erilaisia ääniä eri puolilta Eurooppaa. Omassa tekstissäni käsittelen Itä- ja Länsi-Euroopan välistä taloudellista kuilua ja naisen oikeuksia – kummatkin ajankohtaisia aiheita”, Oksanen kuvailee projektia.  

Näytelmätekstin Eurooppalaiseen ehtoolliseen ovat kirjoittaneet Oksasen lisäksi itävaltalainen Elfriede Jelinek (s. 1946), saksalainen Jenny Erbenbeck (s. 1967), unkari­lainen Terézia Mora (s. 1971) sekä georgialainen Nino Haratischwili (s. 1983). Näytelmän ohjaa Burg-teatterin johtaja Barbara Frey.

Jokainen projektiin kutsuttu taiteilija on kirjoittanut noin puolen tunnin mittaisen näytelmätekstin. Näytelmät esitetään teoksessa peräkkäin erillisinä kokonaisuuksina, joista yhdessä muodostuu Eurooppalainen ehtoollinen.

Sofi Oksasen uusin romaani Norma julkaistaan saksaksi maaliskuussa. Oksasen teoksista on julkaistu saksaksi myös Puhdistus, Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat. Puhdistus-näytelmää on esitetty laajasti saksankielisissä teattereissa ja esitykset jatkuvat yhä.

 

”Illan vahvimmasta annista vastaa suomalainen Sofi Oksanen: hän asettaa vastakkain kaksi naista, Darjan ja Maryn. Darja on nuori, velkaantunut munasolunluovuttaja Ukrainasta ja Mary tahtomattaan lapseton englantilaisnainen.” – Der Spiegel

”Mieletön teatterielämys, joka kävi suoraan sydämeen.” – Die Presse

”Sofi Oksanen kirjoittaa kahdesta naisesta. Hän kertoo syväluotaavalla tavalla ukrainalaisesta munasolunluovuttajasta ja englantilaisesta munasolunostajasta. Oksanen luo naisen ruumiin merkityksestä vahvan kuvan, jota ilman olisi vaikea ymmärtää päähenkilöiden motiiveja.” – Der Nachtkritik

 

 

Lisätietoa:

https://www.burgtheater.at/Content.Node2/home/spielplan/premieren/Ein-europaeisches-Abendmahl.at.php

 

Milla Palovaara

milla.palovaara@otava.fi, p. +358 40 5967973