International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Sofi Oksanen Helsingin käräjäoikeuden Bazar-tuomiosta: Tämähän oli voitto!

Helsingin käräoikeus on tänään antanut päätökset kahdessa Sofi Oksasen ja Bazarin välisessä jutussa.

Olen tyytyväinen siihen että Helsingin käräjäoikeus on katsonut, että minulla oli laillinen oikeus purkaa sopimukseni Ruotsin Bazarin kanssa sen jälkeen kun se oli syyllistynyt sopimusrikkomuksiin jättämällä tilittämättä rojaltit romaanieni Baby Jane ja Stalinin lehmät ruotsinnoksista. 

Sen sijaan olen luonnollisesti pettynyt siihen että käräjäoikeuden mukaan minun olisi pitänyt toimittaa käsikirjoitus kustantamolle, joka on loukannut tekijänoikeuksiani jättämällä tilityksiä hoitamatta ja esittänyt miljoonan euron vaatimuksen. Tällaisella käytöksellä ei synny sopimusosapuolten keskinäistä kunnioittamista eikä luottamuksellista ilmapiiriä.  

Bazar vaati kahdella eri kanteella yhteensä yli miljoona euroa, summa kutistui oikeuden päätöksellä 35 000 euroon. 

Harkitsen juristini kanssa miten jatkaa. Helpointa olisi tyytyä ja saada tämä taakka harteilta, mutta tässä on moraalinen puolensa: enhän nostanut edes ennakkoa kirjasta, päätös heikentää merkittävästi kirjailijan oikeuksia ja vaikuttaa alan käytäntöihin. 

Sofi Oksasen viides romaani Norma ilmestyy syyskuussa. Kirja julkistetaan 23.9. Aleksanterin teatterissa Helsingissä.  www.normaross.fi