International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Saariahon ja Oksasen yhteistyön kantaesitys nähdään Ranskassa

Kaija Saariahon ja Sofi Oksasen yhteistyöteos Innocence-ooppera saa maailman kantaesityksensä 4. heinäkuuta 2020 Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa. Suomen kansallisoopperan ensi-ilta on tammikuussa 2021.

Kyseessä on viiden oopperatalon yhteistuotanto, jossa Helsingin ja Aix-en-Provencen lisäksi mukana ovat Amsterdamin De Nederlandse Opera, Lontoon Royal Opera House ja San Francisco Opera. 

Kantaesityspaikka Aix-en-Provencen oopperafestivaali on maailman merkittävimpiä ja kerää vuosittain sekä huipputaitelijat että kansainvälisen yleisön. Kaikki mukana olevat oopperatalot tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan.

Tapahtumapaikkana Helsinki

Sofi Oksasen nykyaikaan sijoittuva oopperalibretto on ajankohtainen. Tapahtumapaikka on Helsinki, jossa kosmopoliittinen vierasjoukko viettää häitä. Suomalaisella sulhasella on synkkä salaisuus, ja juhlaa varjostaa vuosien takainen tragedia.

”Ooppera tarjoaa ainutlaatuisen tavan käsitellä ajankohtaisia asioita keinoin, jotka ylittävät kielelliset ja kulttuurilliset muurit", Oksanen kuvailee.

Innocence vahvasti suomalainen ooppera

Suomen hallituksen naisvetoisuus on herättänyt hiljattain runsaasti kansainvälistä huomiota. Naisten asema maamme klassisessa musiikissa ja kirjallisuudessa on jo entuudestaan vahva. Saariaho on ympäri maailmaa tunnustettu kansainvälinen tähti, joka BBC:n äskettäin järjestämässä äänestyksessä valittiin merkittävimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi.

Innocence on tähänastisista oopperoistani suuritöisin; se on kuin useamman vuoden työn tuloksena syntynyt fresko. Aineksina ovat, paitsi rikas libretto, myös useat erilaista musiikkia kutsuvat kielet, ja kolmetoista roolia, kaikki keskeisiä”, Saariaho kertoo.

Innocence on Kaija Saariahon viides ooppera, ja hänen aikaisemmat teoksensa ovat olleet menestyksiä. Kansallisoopperassa on esitetty Kaukainen rakkausAdriana MaterÉmilie sekä viimeksi Only the Sound Remains vuonna 2016.

Kapellimestarina on Susanna Mälkin lisäksi Clément Mao-Takacs. Teoksen ohjaa Simon Stone. Kaikki käännökset on tehnyt Aleksi Barrière.

Jüri Reinveren säveltämä Puhdistus-ooppera sai kantaesityksensä Kansallisoopperassa 2012. Innocence on Oksasen ensimmäinen oopperalibretto.

Kaija Saariaho – Sofi Oksanen: Innocence

Ensi-ilta Kansallisoopperassa 29.1.2021
Muut esityspäivät julkaistaan huhtikuussa 2020

Lipunmyynti alkaa huhtikuussa 2020

Kansainväliset ensi-illat: Aix-en-Provence 7/20, De Nederlandse Opera 10/20, Royal Opera House kevät/21, San Francisco Opera syksy/21.