International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Stalinin lehmät (näytelmä)

Sofi Oksasen Stalinin lehmät sai näytelmäensi-iltansa Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä lauantaina 15.9. 2018. Vuonna 2003 ilmestyneen romaanin dramatisoi ja ohjasi näytelmäksi Aino Kivi.

Stalinin lehmät -näytelmän tuoreissa kritiikeissä toistuvat kommentit tarinan teemojen vahvasta ajankohtaisuudesta. Kun Stalinin lehmät -romaani julkaistiin 15 vuotta sitten, yhteiskunnallinen ilmapiiri oli nykypäivään verrattuna erilainen. Nyt informaatiovaikuttaminen, propaganda, tasa-arvo ja sukupuoleen liittyvät kysymykset ovat otsikoissa päivittäin. Lähihistorian kipukohdat, maahanmuutto ja etniset ennakkoluulot ovat kansallisesti koskettavia, polttavia puheenaiheita.

Stalinin lehmät -näytelmä kuljettaa Sofi Oksasen esikoisromaanin tavoin kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä — isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Rooleissa nähdään uusi tulokas, vaikuttavan ja luontevan suorituksen Anna-tyttärenä tehnyt Minni Gråhn sekä Joensuun teatterin konkarinäyttelijät Maria Karhapää ja Anna Ojanne. Miehiä näytelmässä ei nähdä kuin screenillä, sekä muuntautumiskykyisen Anna Ojanteen näyttelemissä eri mieshahmojen variaatioissa. Tehokas, kolmen sälekaihdinseinän, valokuution ja televisionäytön muodostama minimalistinen lavastus on Kaisu Koposen käsialaa.

Aino Kivi on aiemmin ohjannut Joensuun kaupunginteatterille muun muassa Havukka-ahon ajattelijan (2016), Rahakabareen (2016), Mä soitan veljille (2014) ja Kiljusen herrasväen (2014).

Lisätietoja näytelmästä:

Joensuun kaupunginteatteri

http://kaupunginteatteri.jns.fi/ohjelmisto/stalinin-lehmat

Liitteen kuva: Miska Korpelainen

Stalinin lehmät -näytelmästä sanottua:

”Aino Kiven Joensuun kaupunginteatterille dramatisoimassa ja ohjaamassa esityksessä teoksen 1980-luvun lopun ja 1990-luvun kuvaukset tuntuvat kiinnostavammilta ja tarkkanäköisemmiltä nyt, kun niihin on enemmän etäisyyttä. Ajan kuluminen tuo dramatisoinnin myötä uuden kerroksen jo ennestään aikatasoja kuin sipulia kuorivaan romaaniin./

Stalinin lehmät on paljon mielenkiintoisempi valinta näyttämölle kuin Puhdistus. Ensinnäkin siksi, että sen henkilökohtaisuudessa ja paljastavuudessa on samastuttavaa imua ja valtavan paljon arjen havaintoja, sanontoja ja ilmiöitä, jotka avaavat toisenlaisia näkökulmia arkeen kuin Puhdistuksen puhdasoppinen tragedia.”

- Helsingin Sanomat 16.9. 2018, Maria Säkö

Lue koko Helsingin Sanomien kritiikki täältä:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005830146.html

”Joensuun kaupunginteatterissa kantaesityksensä saanut Aino Kiven dramatisointi ja ohjaus Stalinin lehmät on sovitettu lavalle upeasti./Yhteiskunnallinen ilmapiiri ei ollut 15 vuotta sitten samalla tavoin vainoharhainen kuin näyttämötoteutuksessa. Kuitenkin nykyajasta sen tunnistaa hyvin.”

- Kulttuurinälkä 16.9. 2018, Pasi Huttunen

Katso koko arvio täältä:

https://www.youtube.com/watch?v=j1C6h-4xPzY-- 

”Näytelmän dramatisoija ja ohjaaja Aino Kivi tekee monitasoisesta romaanista selkeän ja vaivatta kertomuksellisesti seurattavan tulkinnan./ Minni Gråhn on tyyni ja roolinsa sisäistänyt. Ennen muuta kehollisuus tekee hahmosta vaikuttavan./Gråhnilla on kyky olla lavalla, hän ei näyttele näyttelemistä.”

- Karjalainen 17.9. 2018, Sanna Jääskeläinen

Lue koko Karjalaisen arvio täältä:

http://kaupunginteatteri.jns.fi/lue-sanna-jaaskelaisen-kritiikki-stalinin-lehmista

”Gråhnin näyttelijäsuoritus Annana tekee näytelmästä niin tiheän ja koskettavan, rankankin.//”Tällaisena pienen salin tiivistunnelmaisena taideteoksena Aino Kiven Stalinin lehmät on tämän syksyn intensiivisin, parhaalla mahdollisella tavalla ahdistavin ja kaunein teatterikokemus.”

- Itä-Suomen yliopiston ylioppilaslehti Uljas 1.10.2018: