International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Valitut teokset

Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä yhteisniteenä

  • Valitut teokset 1: Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat -näytelmä yhteisniteenä
  • Juhlalaitos sisältää myös Ruotsin Akatemian jäsenen, runoilija-esseisti Anders Olssonin palkintopuheen ja Sofi Oksasen saatesanat.

Sofi Oksasen kirjailijanura alkoi kymmenen vuotta sitten Stalinin lehmillä, kansainväliseksi bestselleriksi sittemmin muodostuneella romaanilla. Teos on myös Viron lähihistoriaa käsittelevän romaanisarjan ensimäinen osa.

Juhlavuoden kunniaksi Silberfeldt julkaisee Stalinin lehmät ja Kun kyyhkyset katosivat -näytelmän kaksoisniteenä, joka aloittaa Oksanen Valittujen teosten sarjan. Näytelmä pohjautuu viime syksyn romaaniin, sen on dramatisoinut Sofi Oksanen ja se saa kantaesityksensä Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 27.11.2013. Sen ohjaa Raila Leppäkoski, Juudithin roolissa nähdään Matleena Kuusniemi. Keskeisissä miesrooleissa ovat Timo Tuominen ja Janne Hyytiäinen. Näytelmän musiikki on säveltäjä Maija Kaunismaan, lavastus virolaisen Karmo Menden. Esitys tekstitetään viroksi ja englanniksi.

Näytelmällä eri rakenne kuin kirjalla, ja päähenkilö onkin valokuvaaja 

Näytelmä eroaa romaanista siinä, että tarina kerrotaan kronologisesti. Ensimmäinen näytös keskittyy 40-luvulle ja toinen näytös 60-luvulle.

- Olen kirjoittanut kaikki suuremmat teokseni kymmenen vuoden ajan anakronisesti, joten perinteisempään muotoon siirtyminen on itse asiassa minulle radikaalia. Toinen merkittävä muutos on päähenkilön ammatti: hän ei ole kirjailija, kuten romaanissa, vaan valokuvaaja. Tämä mahdollistaa näyttämöllä visuaalisten keinojen käytön ja esityksessä tullaankin näkemään muun muassa pätkiä päähenkilön tekemistä elokuvista, Oksanen kertoo.

Anders Olssonin juhlapuhe: "Oksanen antaa kielen pelolle"

Ruotsin Akatemian johtajan Anders Olssonin puhe Sofi Oksaselle Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon luovutustilaisuudessa Tukholmassa 10.4.2013 »

Runoilija, esseisti, kirjallisuudentutkija ja professori Anders Olsson on ollut Ruotsin Akatemian jäsen vuodesta 2008, hän pitää halussaan tuolia no 4. Akatemian jäsenenä hän kuuluu Nobelin kirjallisuuspalkinnon päättäjiin. Kun Sofi Oksanen sai viime huhtikuussa Ruotsin Akatemian pohjoismaisen palkinnon — jota nimitetään myös Pikku-Nobeliksi — Olsson ja Akatemian toinen jäsen Horace Engdahl pitivät kirjailijalle palkintopuheet juhallisessa seremoniassa Tukholmassa. Anders Olssonin puhe käsittelee syvällisesti myös Stalinin lehmät -kirjan teemoja ja se julkaistaan nyt kokonaan suomeksi Ruotsin Akatemian luvalla ja esseisti Martti Anhavan suomentamana.

Sofi Oksasen Valitut teokset täydentyy aikain saatossa. Tarkoitus on pitää lukijoiden saataavilla myös varhaisempaa tuotantoa ja tarjota myös harvinaisempia herkkuja, kuten näytelmiä ja muita tekstejä. Teoksille luodaan yhtenäinen, aikaa kestävä ilme.