International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Liian lyhyt hame - Kertomuksia keittiöstä (2011)

"Jossain on aina jotkut bileet, jossain aina puisto ja pussikalja, jossain aina joku baari, joku joka hymyilee tervetuloa / Aina jossain joku muu kuin minä"

Kirjailija Sofi Oksasen ja muusikko Maija Kaunismaan yhteistyö alkoi vuonna 2008 KokoTeatterissa ensi-iltansa saaneesta lauluesityksestä High Heels Society, jota esitettiin loppuunmyydyille katsomoille. Omaperäinen, feministinen nykyteatteriteos maalasi lyhyin, terävin vedoin kauniin, pysäyttävän kuvan suomalaisen naisen tilasta nyky-yhteiskunnan vaatimusten ja omien toiveidensa puristuksessa. High Heels Societyn valtava suosio rohkaisi kaksikon seuraavan projektin kimppuun, josta muotoutui laululyriikkakirja ja tupla-CD Liian lyhyt hame – kertomuksia keittiöstä. Syksyllä 2011 Kertomuksia keittiöstä -laulunäytelmä kantaesitettiin myös Kansallisteatterissa. Esityksessä petetyn naisen kostonhimo taipui valssiksi, rasvaimu jenkaksi ja henkinen väkivalta sai kohtalokkaan tangon muodon.

Kirjan ja levyn julkaisun myötä naiset tekivät kiertueen, joka kulki nimellä ”Sofi Oksanen & Maija Kaunismaa: Liian lyhyt hame”. Kiertueella Maija lauloi levyltä ja kirjasta löytyviä lauluja ja Sofi kertoi laulujen teemoista.

”Olisimme voineet jatkaa esitystä ja biisien kanssa kiertämistä maailman tappiin asti, mutta aikataulusyistä se ei ollut mahdollista. Kirjoittaminen ja säveltäminen kuitenkin jatkui, ja näin päädyttiin tekemään uusi kokonaisuus lauluja”, Sofi ja Maija kertovat. 

Kirjan ja levyn tuotoista osa luovutettiin lyhentämättömänä Ensi- ja turvakotien liitolle.
Sofi Oksanen/ Silberfeldt Oy lahjoitti euron jokaista myytyä kirjaa kohti ja Maija Kaunismaa jokaisen myydyn levyn hänelle tulevasta osuudesta kymmenen prosenttia.

 

Suomi

 • suomi: Liian lyhyt hame

  Hardcover: 78 pages

  Publisher: Bonnier Kirjat Oy (2011)

Käännösten tiedot löytyvät sofioksanen.com-sivustolta

Arvostelut

 • Kirjan loppuluku, pamfletinomainen Se olisi ollut niin estettävissä lyö pöytään taustaa ja faktaa: Suomi on poikkeuksellisen väkivaltainen maa eivätkä edes terveydenhuollon ammattilaiset tunnista lähisuhdeväkivallan uhreja; pahoinpitelyrikos tuli virallisen syytteen alaiseksi Suomessa vasta 1995 ja poliisi ryhtyi tilastoimaan perheväkivaltatapauksia vasta 1996; Suomen oikeudessa vain joka viides raiskaus johtaa tuomioon. Ryppyotsaisuuden sijasta asioita tarjoillaan myös huumorin kautta, ja keittiöperspektiivi on varsinainen panoraama, ulos ja sisään. Meissä on petettyjä ja pettäneitä, monissa kumpaakin samassa persoonassa.
  — Helsingin Sanomat
 • Teema - kaikenikäisiin naisiin kohdistuvan kaikenlaisen väkivallan kuvaus - ja tyyli käsitellä aihetta käyvät selväksi. Vastavärit ovat väkevät, kun Oksasen realistisen rujot ja tarkoituksellisen rajut sanoitukset yhdistyvät Kaunismaan kaihoisiin säveliin ja balladimaisen kauniiseen lauluun.
  — Savon Sanomat
 • Kengät kiteyttävät Oksasen kuvastossa hienosti naisen todellisuutta. Raiskatuksi tullut selittää tapahtunutta jaloissa olleilla väärillä kengillä, toinen taas ei osaa kävellä korkeilla koroilla niin kuin oikean naisen kuuluisi. -- Feministisesti poliittisena kirjailijana Oksanen ottaa voimakkaasti kantaa. Kirjan ja levyn ostamalla voi kuluttajakin tehdä kantaaottavan teon.
  — Turun Sanomat

Links