International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Kun kyyhkyset katosivat (2012)

”Kun kyyhkyset katosivat on aivan varmasti Oksasen tuotannon tähänastinen maamerkki, kirkas mestariteos.” - Kauppalehti

Kirja kertoo ihmisten valinnoista, uskollisuudesta ja uskottomuudesta, sopeutumisesta tai sopeutumattomuudesta maassa, jonka kohtalona on joutua miehittäjien armoille. Romaanissa liikutaan 1930-luvulta 1960-luvulle, terrorin ja rauhan vuosina. Kun kyyhkyset katosivat kuuluu Viron lähihistoriaa ja Euroopan kahtiajakoa käsittelevään Kvartetti-sarjaan – edelliset osat ovat Stalinin lehmät ja Puhdistus.

Jo 29 kielialueelle myyty Kun kyyhkyset katosivat -romaani oli ilmestymisvuonaan (2012) Suomen ja Viron myydyin kaunokirja.

Sofi Oksanen kertoo Kyyhkysten synnystä

"Olin etsiskellyt jo jonkin aikaa seuraavalle romaanilleni sopivaa päähenkilöä, kun löysin sopivan esikuvan vuosia sitten sattumalta eräästä artikkelista, jonka lukuisista historiallisista henkilöistä kuka tahansa olisi sopinut päässäni jo muhineeseen tarinaan – he kaikki olivat ihmisiä jotka vaikuttivat jollain tavalla historian kulkuun ja vaikuttavat yhtä siihen, miten tänä päivänä menneisyyttä luetaan. 

Yksi näistä henkilöistä nousi kuitenkin ylitse muiden. Mies joka ihaili suunnattomasti aikansa supertähtiä – lentäjiä – ja esiintyi itsekin sellaisena, kertoi tarinoita kuuluisuuksista, joita oli lennättänyt. Hän jopa retusoi kuviinsa lentäjien kunniamerkkejä.

Hän ei koskaan lentänyt oikeasti. Hänellä ei ollut edes lentolupakirjaa.

Aloitin työni katselemalla vanhoja taitolentonäytöksiä ja miettimällä hänen vaimoaan. Avioliittoa, joka rakentui valheelle.

Suomi

 • suomi: Kun kyyhkyset katosivat

  Hardcover

  Publisher: Like (2012)

  Contact: Milla Palovaara

 • suomi: Kun kyyhkyset katosivat

  Audiobook

  Publisher: Like Vox (2012)

  Contact: Milla Palovaara

 • suomi: Kun kyyhkyset katosivat

  Pocket Book

  Publisher: Silberfeldt (2015)

Käännösten tiedot löytyvät sofioksanen.com-sivustolta

Arvostelut

 • Edgar Partsissa Oksanen on luonut armottoman kiehtovan, täysin häikäilemättömän ja syvästi pelottavan henkilöhahmon.
  — Uppsala Ny Tidning (Ruotsi)
 • Sofi Oksanen on kirjoittanut rohkean, tärkeän ja todella hyvän kirjan. Kirjan siitä, kuinka historia ja politiikka tunkeutuvat kertakaikkisesti ihmisen elämään ja muovaavat ja turmelevat sitä.
  — Aftonbladet (Ruotsi)
 • Tämä on toisenlainen [kuin Puhdistus] ja todella karmaiseva romaani, mutta samalla tavattoman vangitseva. Kirjaa on vaikea laskea käsistään. Kaikki ei loksahda saman tien paikalleen, kenties koska Viron historia on hieman hämärän peitossa – ainakin minulta. Lukijalta odotetaan tavallista enemmän keskittymistä. Ainoa henkilö, joka esiintyy minäkertojana on Roland. Siitä huolimatta en pidä häntä todellisena päähenkilönä. Tarinan varsinainen päähenkilö on vastenmielinen vallan hännystelijä, laskelmoiva käärme Edgar. Sofi Oksanen on siirtänyt valokeilan Saksan ja Neuvostoliiton sotarikoksista yksittäisen ihmisen petoksiin. Toisenlainen ote, ja se toimii. Aion ehdottomasti lukea muitakin tämän kirjailijan teoksia. Vaikka tarina ei ole suoranaisesti virkistävä, Sofi Oksasen henkilökohtainen kertojatyyli on kiehtova ja hän onnistuu punomaan monitahoisen historian uskottavalla tavalla yhtenäiseksi.
  — LitteraturMagazinet (Ruotsi)
 • Lisää arvosteluita...

Links