International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Kaiken takana oli pelko (2009)

Kysymys: Mikä on maailman suurin eläin? Vastaus: Virolainen sika. Sen pää ja jalat ovat Virossa tiskin alla, perse Moskovassa tiskin päällä.

Kaiken takana oli pelko - kuinka Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin

Toim. Sofi Oksanen ja Imbi Paju

Kysymys: Miksi Neuvostoliitossa valmistetaan kolmen hengen parisänkyjä? 

Vastaus: Etkö tiedä, että Lenin on aina kanssamme... 

Oliko Viron miehitys laiton? Miksi neuvostoterrorin uhrit eivät voineet puhua kokemuksistaan julkisesti ja mitä vaikutuksia sillä oli? Entä onnistuiko KGB muuttamaan läntistä historiankirjoitusta mieleisekseen? Miten ihmisen selvisivät pelon, sortotoimenpiteiden ja propagandan varaan rakennetussa yhteiskuntajärjestelmässä?
Tämä artikkelikokoelma etsii vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin ja valottaa rautaesiripun takaista todellisuutta Viron ja Baltian näkökulmasta. Vaikka neuvostodiktatuuri sortui, miehityksen purkuprosessi on pitkä ja jatkuu yhä.

Kirjan ovat toimittaneet kirjailija Sofi Oksanen ja toimittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju. Suomalaiselle yleisölle tuttujen kirjoittajien lisäksi kansainvälinen kirjoittajajoukko koostuu oman alansa asiantuntijoista ja tapahtumien todistajista. Kirjassa ovat mukana muiden muassa Aigi Rahi-Tamm, Tauno Tiusanen, Jukka Rislakki ja Anne Applebaum.

Tämä on kirja hinnasta, jonka Viro maksoi ihmiskunnan väkivaltaisimman utopian toteuttamisesta. 

Kirjan julkaisusta tuli valtakunnallinen tapahtuma. Tunnelmaa kuvataan Jera ja Jyri Hännisen kirjassa Tuhansien aatteiden maa (WSOY 2010), josta lukunäyte.

Suomi

 • suomi: Kaiken takana oli pelko

  Hardcover

  Publisher: WSOY (2009)

  Contact: Tuuli Leppänen

Käännösten tiedot löytyvät sofioksanen.com-sivustolta

Arvostelut

 • Tätä kirjaa haluttiin. Tämä on kapinahengen arvoinen kirja. Kirja joka heitti yhden toimittajistaan, Sofi Oksasen, suoraan koko Venäjän kasvojen eteen. Ja, tämä kirja tullaan muistamaan pitkään.
  — Aamulehti
 • Sofi Oksasen ja Imbi Pajun toimittama järkäle on tiukkaa tekstiä. Se on puhutteleva ja karmaiseva lukukokemus, joka läväyttää lukijansa silmille koko neuvostomiehityksen alistamisen kirjon veljeskansaamme kohtaan. -- Kirja on ehdottoman tärkeä ja kiinnostava, se näyttää suomalaisille, mitä todella tapahtui aivan naapurissamme, omille veljillemme. Voisi olla paikoitellen peiliin katsomisen paikka. Jos uskaltaa ja ilkeää.
  — Etelä-Saimaa