International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Baby Jane (2005)

”Minä uskoin, että kaikki olisi mahdollista, ei minulla ollut mitään syytä epäillä. Me emme haaveilleet mistään, mitä pidin mahdottomana, vain pienistä suurista suloisista asioista, joihin ei tarvittu muuta kuin rakastettu ja tarpeeksi rakkautta, ja sitähän meillä oli uppeluksiin asti."

← Takaisin kirjaan Baby Jane

Arvosteluja

 • Baby Jane on erinomainen romaani. Sofi Oksanen kertoo tarinan niin hämmästyttävän hienosti, että lukija kääntelee huomaamatttaan sivuja kunnes kirja loppuu. Hymyillen, nauraen, jännittyen, liikuttuen matkan aikana. Sofi Oksasen juoni koukuttaa, ja hänen lyyrinen kielensä toimii todella tehokkaasti monin paikoin raa'assa ja tunteettomassakin tarinassa.
  — Fredericia Dagblad (Tanska)
 • Vuonna 1977 syntynyt Oksanen ansaitsee maineensa yhtenä vaikuttavimmista nuorista pohjoismaisista kirjailijoista...vielä parempi kuin Puhdistus.
  — Information (Tanska)
 • Vakuuttava, ajankohtainen ja empaattinen.
  — Kristelig Dagblad (Tanska)
 • Sofi Oksanen kirjoittaa syväluotaavasti kiehtovasta kolmiodraamasta...tämä romaani on taituruutta.
  — Bogmarkedet (Tanska)
 • Oksanen kuvaa rakkautta ja pelkoa vakuuttavan helposti.
  — VG (Norja)
 • Sekä kertoja että Piki syövät masennukseensa lääkkeitä. Vaikka heillä on sama diagnoosi ja lääkitys, masennus ilmenee molemmilla täysin eri tavoin. Tämä kuvataan uskottavasti ja omakohtaisesti. Lukija tuodaan hellästi, mutta määrätietoisesti kivun ja epätoivon eri kerroksiin. Sofi Oksasen tulkinta on tinkimätöntä.
  — Dagens Næringsliv (Norja)
 • Kahden naisen välinen rakkaustarina on tummanpuhuva ja romanttinen, mutta enimmäkseen traaginen. Kielikuvat jaksavat yllättää ja kiristyvä tahti vie lopulta väärään suuntaan. -- Huippuhetkiä on paljon ja surullinen tarina on täynnä runollista, hirtehistä huumoria.
  — Moss Avis (Norja)
 • Tämä on maailmankirjallisuutta, josta puhutaan.
  — Klassekampen (Norja)
 • Sofi Oksanen ansaitsee kaiken huomion, jonka hän on kirjailijana saanut.
  — Morgonbladet (Norja)
 • Baby Jane on väkevä, vetävä, riipaiseva ja intensiivisen hellästi kerrottu romaani. Nopealukuinen, mutta vaikutus on pitkä. Sydämessä.
  — Vårt Land (Norja)
 • Oksasen romaani Baby Jane vuodelta 2005 on jälleen yksi todiste kirjailijan poikkeuksellisesta lahjasta: hän yhdistää hienovaraisen kirjallisen proosan brutaaleihin paljastuksiin ihmisyydestä ja sen haavoittuvuudesta. -- Baby Janella on merkittävä osa mielenterveyshäiriöistä kertovassa kirjallisuudessa.
  — Dagsavisen (Norja)
 • Oksanen ei kaihda aiheita, joista muut eivät tohdi kirjoittaa. Baby Jane nostaa esiin piilossa pidetyt seksuaaliset mieltymykset, jotka saavat tyydytyksensä vaivihkaisina postilähetyksinä. Keskiössä ovat kuitenkin suomalaisten kohoavat kansantaudit, masennus ja paniikkihäiriöt eri muodoissaan.
  — Hämeen Sanomat
 • Sofi Oksasen baby Jane tarttuu masennuspotilaiden hoitamatta jättämiseen. Romaanin kertoja kuvaa tyttöystävänsä muutosta "kaupungin cooleimmasta lepakosta" kodissaan nyhjöttäväksi pilleristiksi ja alkoholistiksi. Baby Janen maailmassa opetellaan Pharmaca Fennicasta parhaita sekoitussuhteita. Oksasen energinen tyyli toimii kontrastina masennukselle. Baby Janen parasta antia on naisten välisen intohimoisen rakkauden kuvaus.
  — Trendi
 • Baby Jane on pakoton, sujuva ja mukaansa tempaava kirja. Se kuvaa aiheita, jotka eivät ehkä ole aivan tabuja – mikäpä nykymaailmassa helposti hätkähdyttäisi – mutta joista harvoin puhutaan Baby Janen tavoin alleviivamatta, pienieleisesti ja siksi niin sykähdyttäväksi.
  — Lapin Kansa