International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Drakulic

"Toivoisin kovasti, että Puhdistus-romaanin Zaran koulutus prostituoiduksi olisi kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Valitettavasti se ei ole."

Slavenca Drakulicin kirjat toimivat alkusytykkeenä siihen, että ryhdyin kirjoittamaan Puhdistuksen tarinaa, joka oli pyörinyt päässäni jo pitkään. Drakulic käsittelee kirjoissaan Bosnian sotia ja raiskauskeskitysleirejä, ja tuntui käsittämättömältä, että sellainen toiminta on ollut mahdollista meidän elinaikanamme keskellä Eurooppaa. Seksuaalinen väkivalta näyttää astuvan esille vallan ja hyväksikäytön välineenä aina, kun yhteiskunnan suojarakenteet murtuvat. Sota-aseena se on tehokas ja halpa, ekonomisesti kerta kaikkisen kannattava väline, ja harva joutuu sen käytöstä vastuuseen. Vuonna 2002 langetettiin Euroopan oikeushistorian ensimmäiset tuomiot joukkoraiskauksista rikoksina ihmisyyttä vastaan.

Minulle läheisen valtion, Neuvostoliiton, hajoaminen on tarjonnut mahdollisuuden tarkastella, mitä seuraa, kun kokonainen valtio hajoaa ja sen rakenteet murenevat. Yhteiskunnallisesti epävakaat olosuhteet ovat aina tarkoittaneet monenlaisen hämäräbisneksen kukoistamista, Neuvostoliiton hajoaminen ei ollut poikkeus - se tarjosi loistavat olosuhteet laajalle naiskaupalle ja elintasokuilu ylläpitää näitä olosuhteita yhä. Viktor Malarekin kirja Natashat (Otava 2005) tarjoaa erinomaisen raportin aiheesta. Kirjassa Malarek kertoo yksittäisten naisten elämästä heidän jouduttuaan naiskaupan rattaisiin, suternööreistä ja internetin seksisivustojen asiakkaista. Kirjassa käsitellään myös Serbian koulutuskeskuksia, joissa ukrainalaisisista, moldovalaisista ja serbialaisisista teinitytöistä koulitaan työntekijöitä bordelleihin. Malarek kutsuu niitä myös murtamiskeskuksiksi: tyttöjen tahto ja minuus hajotetaan brutaalein menetelmin, heidät esimerkiksi pakotetaan kaivamaan omaa hautaansa tai katsomaan, miten toinen tyttö raiskataan hengettömäksi. Murtamisen jälkeen on vuorossa koulutus.

Toivoisin kovasti, että Puhdistus-romaanin Zaran koulutus prostituoiduksi olisi kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Valitettavasti se ei ole.

Naiskauppa on kolmanneksi tuottavin rikollisuuden laji ase- ja huumekaupan jälkeen. Ja sen kokoluokan bisnes tarvitsee ihan toisenlaisia otteita kuin suuren innostuksen Suomessa saanutta internetin näennäissensuuria.