International site » Kansainvälinen sivusto » Ouvrir le site en français »

Aliiden hapankurkkuresepti

Lukijat ovat kyselleet Aliiden hapankurkkureseptiä. Versioita on monia. Tässä niistä yksi:

Hapankurkkusäilyke:

- pieniä avomaakurkkuja
- tilliä kukintoineen ja varsineen
- mustaherukanlehtiä
- piparjuurta
- (sinapinsiemeniä)
- suolaa
- vettä
- etikkaa

Kuori ja pilko piparjuuri lastuiksi. Huuhtele mustaherukanlehdet ja tillit. Pese kurkut hyvin ja laita ne teräskulhoon (minulle väitettiin, että vain teräs ei anna makua). Kiehauta kattilassa vettä ja kaada sitä kurkkujen päälle niin, että kurkut peittyvät. Kiehauta uusi kattilallinen vettä ja kaada kurkkukulhosta vanha vesi pois ja uusi, juuri kiehautettu päälle. Toista tämä toimenpide kolme kertaa. Kaada viimeinen vesikin pois.

Ennen kurkkuoperaatiota pese ja keitä tökit ja tölkkien kannet.

Laita puhtaan lasitölkin pohjalle pari mustaherukanlehteä, tilliä ja piparjuuren paloja. Lado sitten kurkut kokonaisina tai paksuina lohkoina purkkiin. Sujauta kurkkujen väliin tilliä kukintoineen ja piparjuurta. Kun purkki on täynnä, laita kurkkujen päälle vielä muutama mustaherukan lehti ja vielä pari piparjuurilastua.

Kiehauta suolavesi: yhtä vesilitraa kohden 1-2 ruokalusikallista merisuolaa. Sinapinsiemeniä voi halutessaan lisätä ja viimeisenä 1-2 ruokalusikallista etikkaa. Täytä kurkkupurkki suolavedellä. Jätä tyhjää tilaa n. 2 mm. reunasta. Käännä kansi päälle ja kokeile, päästääkö kansi vettä läpi. Jos päästää, vaihda toinen kansi.

Anna kurkkupurkkien jäähtyä rauhassa ja siirrä viileään. Kurkut ovat valmiita, kun käyminen loppuu.